Week-end in Bucuresti – Lipscani, centrul istoric

Cristian Vasile – Sa pui ca semn o floare la fereastra

Asculta mai multe audio ambientala

Selari, Blanari, Eminescu, Minulescu, Tepes, Cristian Vasile, Zaraza…Povesti! Povesti, ascunse dincolo de pietrele batute proaspat pe strazile din centrul istoric al Bucurestilor.

Prea putin se mai aud insa ele, povestile, intre atatea carciumi(terase) care freamata de lume, in zilele si mai ales in serile de vara. Asta-i Lipscaniul! Caci asa ii zic mai toti, cei care serpuiesc pe strazile din centrul vechi. Lipscaniul e iesirea din Bucurestiul care sufoca inspre Bucurestiul care inspira.  Si pentru cine se straduieste e chiar iesirea din asfalt si din epoca.

Sa nu ne-amagim insa. Aici berea face istorie. E cald si e mai comod sa-ti faci popas la terasa. Grija mare la portofel! Asta-i loc cu state vechi intr-ale comertului si banii ti se vor scurge ca apa Dambovitei, aflata la doi pasi.

Lipscaniul, zice o carte aparuta recent, e ca o recuzita pentru o petrecere care se tot amana: decor de epoca, rochii de mireasa, droguri si iubiri usoare, cadouri ieftine si antichitati, biciclete nebune si ceaiuri nemaiauzite, eco, bio, saorme, scoici, narghilele, excentricitati, party-uri, meniuri takeaway, crasme pentru toate buzunarele. Are inocenta unui copil care si-a facut un orasel cum s-a priceput si el din povestile bunicilor. Un capriciu omenesc, o bizarerie istorica.

Eugen Istodor, autorul volumului Lipscani – Ghid Turistic & de chefuri, ne introduce in atmosfera usor haotica, de vacanta, de pe strazile inca neterminate ale vechiului Bucuresti:

 

 

Untitled from unde si cum on Vimeo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *