Pentru turistii cu pofta de gol!

1-0 pentru cei care au deja in palmares un Campionat Mondial vazut la fata locului! Si cartonas galben cu lovitura de pedeapsa pentru noi, pentru ca ii invidiem pe cei care si-au sincronizat in ’94 microbul cu portofelul si au vazut generatia de aur, pe arenele din SUA.

Dar sa nu ne pierdem cu firea caci n-au intrat zilele in sacul cu mingii. In vacanta poti sa calatoresti cu balonul cu aer cald sau cu “balonul rotund”. Un meci de fotbal de cinci stele sau un stadion-emblema, pot reprezenta oricand carligul pentru un short-exit in strainatate.

Anul viitor, Campionatul European de fotbal se joaca relativ aproape de casa: in Polonia si Ucraina. Stadionul din Donetk (Ucraina) este o bijuterie! Donbass e o arena tanara dar deja celebra, datorita meciurilor jucate de Sahtior in Liga Campionilor. Cum un tur al stadionului nu e deloc unul scump, va recomandam un scurt popas si chiar o poza cu ultima Cupa UEFA, adusa in muzeul “minerilor chiar de Mircea Lucescu.

Prima procedura de achizitii, pentru biletele de la Euro2012 este spre final, anunta site-ul UEFA. Asta inseamna ca nu mai puteti aplica pentru aceasta etapa. Vestea buna e ca sponsorii si agentiile de turism vor face mereu rost de locuri bune in tribune. Daca Romania se va califica la turneul fina,l va creste si oferta dar si cererea. Sfatul nostru este sa pastrati ca ultima varianta pachetele turistice cu bilete incluse pentru ca exista si variante mai putin costisitoare.

Ajungem acum la cateva sfaturi pentru cei care vor neaparat sa respire vara viitoare, euro-fotbal. Cautati cazare in localitatile limitrofe, nu neaparat in orasele gazda. Nu plecati totusi mai departe de 30-50 de km. Formati din timp un grup de 5-10 persoane si incercati sa negociati cu proprietarii de hosteluri si pensiuni tarife avantajoase. Pentru Polonia recomandam chiar folosirea autoturismului propriu. Verificati daca localitatea in care va stabiliti pe perioada turneului este racordata la o retea rapida de drum/cale ferata, astfel incat mersul catre locul de desfasurare al meciurilor sa nu se transforme intr-o corvoada.

Informati-va si valorificati la maximum facilitatile/gratuitatile de transport in comun. Nu va rezumati doar la fotbal. In fiecare oras, la cateva sute de metri de terasele, unde trag de obicei suporterii, se va afla o expozitie, un muzeu, o cladire istorica etc. Veniti acasa cu intamplari din care sa nu lipseasca educatia si fairplay-ul si nu exportati mitocania autohtona.

Sa trecem acum in revista cateva arene pe care orice microbist ar vrea sa aiba un scaun rezervat. Santiago Bernabeu (Madrid), Camp Nou (Barcelona) Wembley (Londra) Anfield Road (Liverpool) Amsterdam Arena (Amsterdam) sau TurkTelekom Arena (Istanbul). Pentru aceste orase, o experienta pe repede inainte, care sa includa transport cu avionul si-un tur de stadion, ar putea sa fie pregatita cu un buget sub 300 de euro. Atentie, mersul la stadion, chiar si-n vizita, nu e o aventura exclusiv masculina. Marile arene au si restaurant iar de-acolo oricand va puteti pierde pasii catre strazi si destinatii inedite.  Ar fi pacat sa ajungeti in Liverpool sau la Amsterdam si sa nu combinati fotbalul cu muzica sau treceti prin Barcelona si sa uitati de parcuri si de arhitectura lui Gaudi. Pentru o sedere mai lunga si pentru a avea bilet de acces la un meci important bugetul poate suferi  modificari consistente. Uneori, la un derby Real Madrid – FC Barcelona, un bilet pe piata neagra poate trece usor de 1000 de euro.

Pentru cei care n-au tras aer in piept la propozitia anterioara si care, din contra, au murmurat un “n-ar fi o problema” recomandam o experienta exotica la unul dintre cele mai faimoase stadioane din lume. E vorba de uriasul de 100 de mii de locuri – Maracana din Rio de Janeiro. Cand sa plecati in Brazilia? Hmmm, cand e carnavalul de la Rio, adica prin martie 2012 sau, pentru cei care mai au de lucru la schema de finantare, in 2014, cand incepe Campionatul Mondial de Fotbal. Apropo de samba si de carnaval, biletele se scurg ca nispul fin si fierbinte, majoritatea pachetelor pentru anul viitor fiind… Sold Out.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *