Tura de week-end: Mogosoaia

Cu masina sau cu bicicleta, cu totii incercam sa fugim din Bucuresti. Fugim pentru o cafea, pentru un strop de racoare si chiar pentru un colt de natura.

Mogosoaia. Asta e insula mea de liniste, langa o mare de claxoane

Cu toţii avem nevoie, din când în când să evadăm, să ne relaxăm, să ne regăsim. În fiecare zi alergăm, ne grăbim, ne enervăm în trafic, stăm la cozi, etc. Dar ce se întâmplă când ai nevoie de linişte, de relaxare. Fiecare are nevoie de o insulă. Un loc unde să fugă de agitaţia oraşului, un loc în care să-şi reîncarce bateriile. Insula mea este domeniul Mogoşoaia.

La 15 Km de Bucureşti, departe de agitaţie, Mogoşoaia te lasă să te bucuri de un soare mai bland, de verdeaţă şi de priveliştea oferită de o pădure seculară. Domeniul cuprinde Palatul Mogoşoaia, curtea acestuia cu turnul de veghe, cuhnia (bucătăria), casa de oaspeţi (care acum adăposteşte un fel de hotel cu restaurant şi terasa), gheţăria, cavoul familiei Bibescu, precum şi biserica „Sfântul Gheorghe” – aflată lângă zidurile curţii – totul înconjurat de o pădure seculară, mărginită de lac. Palatul păstrează stilul arhitectural românesc renascentist (brâncovenesc) dar combinat cu elemente veneţiene şi otomane.

Curtea interioară este foarte bine îngrijită şi pentru câteva clipe îţi dă senzaţia că eşti într-o altă ţară – pe mine mă face mereu să mă gândesc la atmosfera din Tuilleries. Oameni frumoşi, care nu se grăbesc, cu o carte în mâna şi care savurează un ceai sau o cafea. Fiind un domeniu vast, oriunde, dacă doreşti, poţi găsi un colţ retras de verdeaţă unde să îţi laşi gândurile să-ţi zboare neîntrerupte de vreun zgomot de manea sau miros de grătar. Sunt puţine locurile ce pot oferi o asemenea atmosferă. Nu ai nevoie decât de o carte pe sufletul tău. Eu prefer o plimbare în pădure, pentru că apoi să mă aşez sprijinită de trunchiul unui copac secular şi să citesc. Dacă pofta de mâncare se trezeşte în mine, prefer terasa “casei de oaspeţi”.

 

 

Vă invit să descoperiţi şi voi “insula” mea de linişte şi relaxare. Aici gasisti si niste poze. Enjoy! Sunt convinsă că fiecare are o astfel de insulă pe undeva prin apropierea Bucureştiului şi sunt foarte curioasă să le aflu unde se afla.

Chiar asa, VOI UNDE EVADATI?

by Anca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *