Unde mergem: Fundata-Cheile Gradistei

undesicum.ro a iesit la plimbare, in week-end. Tura scurta pe ruta Bucuresti – Targoviste – Sinaia – Rasnov – Bran – Moeciu. Am ajuns, dupa un drum parcurs in ritm de promenada, la una din pensiunile din Moeciu de jos. Conditii decente dar, in mijlocul muntelui, fara gradina si iarba verde. Asta ar fi motivul pentru care nu o includem pe lista de recomandari. La cateva minute de pensiune am gasit bisericuta din imaginea alturata.

 

– La poalele castelului, turismul arata ca Dracu(la) –

 

Dezamagire mare in Bran! Da, in orasul cu castel de renume international. Forfota si atmosfera de bazar, oameni grabiti sau mai degraba haotici in directie si dovezi grupa-mare ca ne incaptanam, total aiurea, sa facem turism cu mileuri si doua-trei roti de cascaval, puse-n geamul unei rulote insalubre. Ma intreb de ce in Bran terasele nu sunt asa atractive ca in Sibiu sau Cluj. Paranteza – Daca are cineva un pont in legatura cu o carciumioara faina la poalele castelului il invit la un comentariu.

In concluzie, senzatia generala e ca multa lume a venit in graba la supt distractie de week-end si a luat cu ea si viteza si obiceiurile de la asfalt. In jurul castelului si printre tarabe numai la relaxare nu te puteai gandi.
– Fundata bulz, Fundata rulz –

Surpriza placuta a venit tocmai de la Fundata. Atentie e vorba de zona unde-i complexul turistic si nu de localitatea cu sosea, plasata e undeva intre Bran si Rucar. In traseul catre Fundata se intra din Moeciu de Jos, chiar de la primul complex Cheile Gradistei.

Complexul asta chiar de sus pare o treaba bine facuta. Asta daca judeci despre cum arata cabanutele de lemn si mini-hotelurile rasfirate pe platou. Stiu, e putin aiurea ca se naste un complex cu ceva beton si aspiratii premium si o astfel de intentie transforna iarba in pavaj si democratizeaza accesul in inima muntelui. Sa ramana intre noi dar nici mie nu-mi place ca am ajuns sa vad, la cabana cool din varf de munte, doamne si domnisoare de X5. Asta e insa alta poveste…

Sa incercam sa vedem, la Fundata, jumatatea paharului, plina cu aer curat. Drumul cu masina e chiar placut (5 km, drum forestier – 10, 15 minute de la primul complex Cheile Gradistei) iar peisajele in zona sunt coplesitoare. Sosit acasa am vazut ca si tarifele pentru cazare pot taia respiratia, caci sunt cam piperate (chiar si peste 200 Ron/noapte) Langa un popas in zona tot as asorta si-o masa traditional-romaneasca, la foisor sau la restaurant. De la restaurant, n-aveti grija nu lipseasca servirea, aia pe care o stim cu totii, departe de a fi ireprosabila. Din punctul meu de vedere, foamea te poate ajuta sa nu vezi diverse dar aici am avut senzatia ca mancarea se incapataneaza sa nu te cucereasca si eu am perceput-o monotona, nefacand practic fata concurentei cu privelistea de dicolo de geamurile restaurantului. Poate a fost doar afumatura mea un pic gresita si contra impresiilor favorabile. La altii am auzit si superlative… 

La prima vedere, departe de vanzoleala din Bran, Fundata rulz! De ce? Pentru ca e liniste si e la inltime! Pentru ca e curat iar cladirile tradeaza o investitie isteata, cu camere dotate, sali de conferinte si alte facilitati, pentru corporatisti care vin la munte (si) pentru piscina si spa.

Sa nu ne dam dupa conifere, nici noi n-am sosit la pas, ci cu masina. Nici noi n-am batut cu orele, carari de munte ci, dupa 3-4 poze cu natura, ne-am pitit in spatele unei sticle de bere, sticla ce facea umbra fie unui castron cu ciorba de burta, fie unui romanian strogest bulz 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *