Cum mi-am petrecut intoarcerea de la mare

O sa radeti, dar mie imi place sa ma intorc de la mare. De fapt, de putina vreme a inceput sa-mi placa Dobrogea si-asa am ajuns sa tot incerc sa ma strecor printre coline, pe drumuri pe care ai timp sa si respiri. Vorba unui coleg, pe-aici ai sentimentul ca locurile vorbesc despre cine suntem. Astfel de locuri chiar merita explorate!

Un alt motiv pentru care va scriu e ca am avut urmatoarea revelatie: Intoarcerea de pe litoral nu trebuie declarata neaparat “ziua plangerii” iar drumul catre casa nu trebuie executat in ritm de trap. Zilele de concediu sunt putine si trebuie valorificate la maximum. Eu va propun sa va faceti si din drumul de plecare de la Marea Neagra o zi de vacanta cu opriri in zone poate chiar mai interesante decat toate statiunile la un loc: Adamclisi si Manastirea Sfantului Andrei.

Nu e greu deloc! De ce lucruri avem nevoie pentru o experienta placuta? In primul rand de relaxare si buna-dispozitie. Incepeti cu o cafea pe o terasa aflata pe plaja, ca un ritual de ramas bun de la mare. Alegeti cd-ul cu muzica dumneavoastra preferata. Verificati necesarul de benzina si daca aveti o harta, stabiliti, dar nu bateti in cuie, un traseu, bifand localitatile prin care o sa treceti in cautarea diverselor obiective turistice.

Eu am testat, vara trecuta, urmatoarea varianta de traseu : Vama-Veche – Limanu – Negru-Voda – Olteni – Sipotele – Adamclisi. Aici la Adamclisi am facut primul popas si m-am incarcat cu energie. La Adamclisi se poate ajunge insa si pe-o ruta, sa-i zicem clasica, plecand din Constanta : Constanta – Murfatlar – Cobadin – Pietreni – Deleni – Adamclisi.

Ce vedem? Monumentul Tropaeum Traiani, Muzeul si Cetatea. (Tropaeum Traiani, asa cum se prezinta el astazi, a fost refacut in 1977 dar, in muzeu sunt păstrate fragmente ale monumentului original, ridicat între anii 106 – 109 d.Hr. din dispoziţia împăratului Traian.) In mai putin de 60 de minute putem sa vedem locul unde, scuzati cliseul, s-a semnat (mai degraba s-a intamplat !) actul de nastere al poporului roman. Glumind, as spune ca zona e excelenta pentru poze inedite de incarcat albumele de socializare on-line si de expus gadgeturile foto recent achizitionate.

Linkuri utile: 1, 2, 3

 

De la Adamclisi se poate aluneca usor catre Ion Corvin, localitatea vecina cu izvorul de ortodoxie de pe-aceste meleaguri : Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei. In legatura cu felul in care a fost descoperit acest loc, imi permit sa citez ceva dintr-o sursa pe care o intuiesc drept sigura : «Ceea ce se stie sigur insa, este urmatoarea intamplare petrecuta in anul 1918, an in care un mare avocat din Constanta, pe nume Jean Dinu, in timp ce era in calatorie prin aceasta zona, in urma unui vis care s-a repetat, a descoperit Pestera Sfantului Apostol Andrei intr-o stare deteriorata. » (sursa : www.crestinortodox.ro) Nu ma pricep sa dau detalii picante despre lacasuri de cult asa ca e mai bine sa testati chiar voi atmosfera la fata locului. E important sa stiti ca Sfantul Andrei este cel identificat a fi primul responsabil cu crestinizarea stramosilor nostri. Retineti si faptul ca atunci cand vizitati o manastire exista o regula a decentei in ceea ce priveste tinuta vestimentara.

Linkuri utile: 1, 2,

Dupa doua obiective turistice pe care indraznesc sa le consider obligatorii pentru cultura generala se poate incerca, pentru intretinerea spiritului de aventura, o trecere a Dunarii cu bacul. Pentru acest gen de experienta nu am inca antecedente si nici povesti care sa sporeasca tentatia. Ma multumesc sa spun ca suna bine si ca urcatul cu masina pe un bac autohton este deja pe « todolistul » personal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *