O stire frumoasa: Valea dinozaurilor si Caprele negre printre cele mai frumoase poteci din Romania

Traseele tematice “Valea dinozaurilor”, din Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, şi “Caprele negre şi vecinii lor”, din Parcul Naţional Retezat, au fost incluse între cele mai frumoase şapte poteci din ţară, în urma unui concurs organizat de Asociaţia de Ecoturism din România (AER).

Cele două poteci, aflate în zone turistice deosebite ale judeţului Hunedoara, vor fi promovate în cadrul unei broşuri editate de AER cu prilejul ediţiei de toamnă a Târgului de Turism al României, manifestare care va avea loc la Bucureşti între 3 şi 6 noiembrie.

sursa foto: http://www.panoramio.com/photo/32866207

Poteca tematică “Valea dinozaurilor” are ca punct de plecare localitatea Sântămăria Orlea şi trece prin mai multe puncte de interes din Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. Pe un traseu în lungime de 2,5 kilometri, care poate fi parcurs în maxim 2,5 ore, turiştii vor trece prin localităţile Sânpetru, Ohaba Sibişel şi Nucşoara. Pe drum sunt montate şase panouri cu informaţii despre monumentele istorice – cum este biserica medievală din Sânpetru, speciile şi fosilele de dinozauri care au trăit în urmă cu zeci de milioane de ani în zonă şi au fost descoperite de specialişti în zilele noastre, alte elemente de interes în plan geologic.

Cea de a doua potecă tematică – “Caprele negre şi vecinii lor” – urmează un traseu gândit în Parcul Naţional Retezat ca un circuit ce pleacă şi se încheie la Cabana Pietrele. Cei 2,5 kilometri ai potecii pot fi străbătuţi în trei – patru ore, pe o diferenţă de nivel de 250 de metri, ajungându-se până în zona subalpină a Retezatului. Traseul este marcat şi include şase panouri informative despre flora şi fauna Parcului Naţional Retezat. Fiecare panou include şi o ghicitoare pentru turişti, răspunsul la întrebări putând fi aflat doar dacă drumeţii parcurg următoarea etapă a traseului.

Celelalte poteci tematice selectate de organizatorii concursului sunt localizate în Parcul Naţional Călimani, Parcul Naţional Buila – Vânturariţa, Parcul Naţional Defileul Jiului, Rezervaţia Naturală Râpa Roşie – Sebeş şi Rezervaţia Naturală Piatra Şoimilor – Băile Tuşnad.

Proiectul “Potecile tematice: un instrument pentru natură” este finanţat de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat, fiind implementat de Asociaţia de Ecoturism România în parteneriat cu Propark – Fundaţia pentru Arii Protejate, în perioada aprilie – octombrie 2011.

sursa: AGERPRES (agerpres.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *