Dogaru Goncea Anelia: Delta Dunarii

Vacanta de vis in  Delta Dunarii

Anii trec fara sa-ti dai seama.In iuresul problemelor cotidiene si a unei liste cu prioritati ce se reactualizeaza , mai des decat poti face fata financiar realizezi ca ai uitat sa traiesti clipa, ai uitat sa zambesti , sa te bucuri de natura , de frumusetile acestei minunate tari. Eu , personal stiu sa ma bucur de viata cand  momentul , locul si buzunarul imi permit un rasfat binemeritat.

Dorinta de frumos ne insoteste pretudindeni.Amintirile nostalgice ma inunda apropo de subiectul acestui concurs si cu greu reusesc sa aleg in loc  mirific dintre multele carora le pastrez o amintire placuta un minunatul tinut al Deltei Dunarii..Cele mai minunate momente  ale  anului de gratie 2011 mi-a fost prelejuite de exotismul peisajului oferit de bratele Dunarii, numeroasele canale, lacuri, grinduri, padurile de stejar de pe grindul Letea si Caraorman, asezarile pescaresti de la Maliuc, Mila 23, Sulina, Sfantu Gheorghe,“triunghiul manastirilor din Dobrogea”- embleme ale pelerinajului monahal in judetul Tulcea.In Padurea Letea salasuiesc peste 500 de specii de plante si peste 3000 de specii de animale, cam 2000 fiind insecte, adica peste 70% din speciile de animale din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.Grindul Letea este singurul loc din Europa unde cresc liane.Unicitatea este la ea acasa in Delta. Suntem mandri ca suntem romani si meleagurile mioritice sunt reprezentative peste hotare prin atractivitatea de necontestat, putandu-se  califica , fara nici un dubiu ca Branduri turistice nationale.O mini  vacanta in  Delta Dunarii cu toate escalele , aventurile si amintirile inedite a fost  vacanta perfecta ce mi-a satisfacut pe deplin  dorinta de a evada departe de tot ce insemna citadin, gaze de esapament, tramvaie , vecini galagiosi si strazi aglomerate cu oameni tristi, prea tristi.Am avut norocul unei minunate primiri din partea localnicilor si bucuria imensa pe care am simtit-o reintalninidu-mi vechi prieteni  mi-a intiparit in minte o imagine a unui tot implinit , a deconectarii complete de la cotidianul stresant .In toata perioada de relaj maxim alarma de la ora sase nu a sunat , imaginea sefilor nu am mai avut-o pe retina  opt ore in fiecare zi , vecina de la parter  nu-si mai batea  cu inversunare copilasul nevinovat  , suparata pe vecina  de la  etajul doi ce-i dadea tarcoale sotului sau,  covorul pus la uscat pe  terasa  de la etajul patru nu ateriza intre copii stransi la taclale in fata  blocului, nici eu si nici un membru al familiei mele nu am facut pana, ,nu am fost amendati ,nu ne-am certat cu soferi incrancenati in trafic , nu am spart nimic ,nu am enervat pe nimeni.  Am convingerea certa ca mi-am facut cel mai frumos cadou : clipe de neuitat  si o valiza plina de amintiri inedite.De ce Delta Dunarii ? Argumentele sunt la vedere ,netrucate pentru oricine viziteaza pe indelete acest tinut .Frumusetea cruda ,reala, unicitatea pe continentul nostru ,flora magnifica, fauna ,traditiile ,oamenii minunati ai locului -toate iti dau sentimentul ca civilizatia citadina impulsiva ar putea fi aerata dupa modelul acestor locuri ,unde te poti regasi si-ti poti oferi momente unice.

Delta Dunarii are efect de bumerang asupra turistilor autohtoni si straini -te aduce inapoi iar si iar !! ESTE O FRUMUSETE SALBATICA CE TE FACE SA INGENUNCHEZI  , SA  TE ABANDONEZI COMPLET  CLIPEI .

*articol inscris in concursul Motorola Fire

2 Comments:

  1. Da, delta e un loc misto in care trebuie sa te intorci ori de cate ori ai ocazia. Stau acolo de cand m-am nascut si tot nu m-am saturat 🙂

  2. ca bucuresteni suntem norocosi ca avem delta asa aproape, trebuie sa mergem macar o data in viata, eu de ex nu am fost si imi pare rau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *