Tanasescu Ovidiu: Vama Veche

Am avut ocazia sa ajung si vara asta (ca an de an) in Vama Veche. Aceasta statiune a fost mereu in sufletul meu pentru ca intruchipa libertatea, linistea si distractia in acelasi timp, dar nu in ultimul rand neconformismul.

An de an am fost din ce in ce mai dezamagit de schimbarile care au loc. Consider direct vinovate posturile TV care mereu au aratat imagini din Vama si au invitat hoardele de cocalari sa vina sa se “distreze la maxim” dar si lacomia satenilor si a autoritatilor locale/guvernamentale pentru schimbarile suferite.

Drumurile au fost asfaltate, preturile au ajuns ca-n Mamaia sau orice alta statiune de fite, vechi terase daramate si sute de constructii au aparut peste tot, preturile pamantului au explodat(probabil asta a fost si interesul) Cum raul nu ea complet au decis sa construiasca, acum 2-3 ani, un drum pentru “biciclete” pe plaja!

E drept ca anul acesta am vazut mai putini cocalari, ei au fost in schimb inlocuiti de familisti. Aparitia lor se leaga de constructia numeroaselor hoteluri si conditiilor din ce in ce mai bune pentru acel tip de turism, la fel de daunator imaginii si aerului care candva te facea sa te simti altfel in Vama Veche decat in orice alta statiune banala.

Ce m-a frapat cel mai mult anul asta a fost faptul ca am vazut cum unul din aceste noi hoteluri avea piscina. Lucru care, in viziunea mea, nu se leaga cu traditia si imaginea unei statiuni ca Vama Veche.

Acest capitalism salbatic romanesc, inspirat de cel american din anii 1900, ma asteptam sa ramana in marile orase dar se pare ca va afecta si cele mai ascunse locuri din tara si le va distruge. Tot ce ramane de facut pentru boemii care veneau candva in Vama e sa priveasca cum incet incet se transforma intr-o banala statiune de pe superbul litoral romanesc.

*articol inscris inΒ concursul Motorola Fire

One Comment:

  1. Buna!!
    Ma uitam peste post-uri si l-am gasit pe al tau.
    Si eu am scris tot despre Vama Veche, din vremea cand era altfel. πŸ™‚

    Asa e de trist ca oamenii distrug tot ce e frumos..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *