Andreea Chiornita: Sulina, Delta Dunarii

Sunetul păsărilor dimineaţa…Miros de prospeţime amestecată cu un izm de rouă rece…Undiţe întinse de-a lungul malului…Peşti mişcând…Nimic nu se compară cu o zi petrecută la pescuit.” Ce plictisitor” aţi spune, “O pierdere de vreme”, dar oare aşa să fie?
Nimic nu poate domina orele petrecute pe malul Dunării alături de colegi, prieteni de familie sau, cel mai bine, cei cu care te distrezi ori si unde, rudele. “Fir intins să ai astazi!” Spun sotiile. Niciodată sa nu spui “Bafta!”, e ca si o zi moartă pentru un pescar înrăit.

“Ah! Am pierdut peştele. Mi-a luat momeala! Ce şmecher!” Spui când undiţa nu îţi face pe plac. “Hai la mama!” Spui când firul de undiţa îti vibrează cu putere. Atunci ştii că ai prins lotul cel mare. Te grabeşti să îl scoţi din apă. Ceilalţi se uita miraţi, geloşi la tine cum te chinui sa scoţi peştele cel mare. Tragi şi iar tragi până scoţi un Crap frumos. Şi te întorci la gazdă, care te primeşte in bordeiaşul ei sărăcăcios cu cea mai mare bucurie numai sa te vadă fericit şi relaxat. Şi te întorci o dată cu cerul înfocat, mulţumit si plin de sine, dorind să mai adaugi încă un trofeu lângă celelalte.

Nimic, dar absolut nimic, nu poate înlocui sentimentul pe care l-am avut in acest mic concediu, de câteva zile, petrecut pe malul Sulinei alături de familie si de rude. Nimic nu poate determina un peisaj mai frumos, mai pictoral decat răsăritul si apusul soarelui ce se reflectă în apa ca de cristal a Sulinei, conturând parca o a doua lume unde vrei sa te aventurezi…să cauţi răspunsuri…să intalnesti o lume noua. Cum altfel să întalneşti lumea noua pe care o vezi? Decât prinzând un peşte. Fiul meu, ca şi mine, un pescar amator si înrait de la o vârstă fragedă, mi se alătură în această călătorie spre lumea reflectată, iar fiica mea suprinde această “drumeţie” pe o simplă foaie cu simple culori, iar soţia mea priveşte atât in zare, la frumoasa privelişte, cât şi la familie, zâmbind si surîzând ca un copil mic. Aşa că vă propun să vă imaginaţi un scenariu feeric cu cele descrise mai sus. Cum v-aţi simţi? Relaxati si fericiţi în acelaşi timp, vă spun eu.

*articol inscris in concursul Motorola Fire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *