Irina Olteanu: Mamaia, Marea Neagra

Mamaia. Batranul si pitorescul litoral romanesc reuseste cumva sa ma convinga in fiecare an sa revin. Cu o oarecare doza de indarjire de a ma impotrivi vicistitudinilor naturii, dar si manelelor si prostului gust, am decis ca si anul acesta sa ne aventuram spre patria apreciatului primar constantean.

Ca si in anii precedenti, am optat pentru programul litoralul pentru toti, in ideea ca decat scump si prost, mai bine ieftin si prost. In realitate insa, nu e dracul atat de negru pe cat pare. Daca reusesti cumva sa ignori vacarmul nocturn cauzat de muzica si de petrecaretii din cluburi si nu numai, inevitabil asezate uneori chiar sub geamul camerei tale, plaja vesnic murdara, dar cu tarife excesiv de scumpe si, nu in ultimul rand, calcatoria in picioare care se creaaza seara de seara pe drumul de promenada, poti sa ai parte chiar de un concediu reusit. Cu atat mai mult cu cat poti beneficia de o scurta croaziera pe mare, precum si de tratamente cu namol, piatra ponce si suveniruri la tot pasul. In cazul in care pleci de acasa cu ideea sa cheltui cat mai putin, te poti trezi usor dezamagit in fata tarifelor expuse ostentativ de terasele autohtone, cat si de micile magazine, cunoscute indeobste sub denumirea de “buticuri”. Autoservirea ramane localul de baza pentru servirea meselor in cazul in care nu ai comis cumva imprudenta de a achizitiona un pachet all inclusive. Caci pe plaiurile mioritice, spre deosebire de cele ale vecinilor mai sudici, all inclusive are cu totul alta conotatie, in special raportata la pret. Bineinteles exorbitant. Ca sa nu fiu insa carcotasa, eu recunosc ca mi-am indeplinit partial obiectivele care m-au determinat sa ma aventurez, din nou, in aceasta statiune. Si anume: am inhalat suficienti aerosoli in decursul interminabilelor plimbari pe plaja, mi-am distrat la maxim copilul, bineinteles in limita tolerantei psihice de bun simt, si am reusit sa bifez o saptamana de pauza la spalat vase si trebaluit prin casa( a se citi: aspirat, calcat, curatat, deratizat etc.)Nu am bifat insa: incursuiunea la delfinariu datorita unei cozi specifice sfarsitului de saptamana si nici mult dorita baie in piscina. Nu de mine, bineinteles. Ma bucur insa ca natura m-a scutit partial de intemperii, iar soarele a fost pe cat se poate de prietenos pentru aceasta perioada de an, respectiv sfarsitul lui august-inceputul lui septembrie.

Verdictul? Daca sunteti tolerenti din fire, nu cautati neaparat un mobilier decent in camera si lipsit de zgomote si, mai ales, daca nu vreti decat sa evadati pe plan local intr-o incercare de relaxare, mergeti in Mamaia. Daca insa va stiti o fire sensibila, usor sau mai mult artagoasa si care doreste calitate maxima in vacanta, va sfatuiesc sa va orientati spre est sau spre sud. Eu una stiu ca o sa revin si anul urmator.

*articol inscris in concursul Motorola Fire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *